Biblioloog is een interactieve toegang tot Bijbelverhalen, welke generatie-overschrijdend  met alle groepen binnen een kerkelijke gemeente en in een kerkdienst gerealiseerd kan worden. De deelnemers doen ontdekkingen in de Bijbelse tekst tegen de achtergrond van biblioloog-boek-lettershun eigen ervaringen en wel dankzij een identificatie met Bijbelse rolfiguren. Voorkennis van het bijbelgedeelte is hierbij niet nodig, ook geseculariseerde mensen kunnen langs deze weg op een voor hen verrassende manier toegang krijgen tot de Bijbel. Evenals op de joodse achtergrond en herkomst van deze methode maken deel uit van de cursus.

biblioloog-sessieBiblioloog is een creatieve manier van bijbellezen, die ook in de joodse traditie wordt beoefend. Bij de uitleg van de verhalen speelt het gesprek in de groep een belangrijke rol, en de (levens)ervaringen en vragen die in de groep zelf naar boven komen.

De gedrukte tekst wordt gezien als het zwarte vuur van de letters. Tussen de letters is er de ruimte van het witte vuur. Deze beide vuren kunnen niet zonder elkaar bestaan. Tussen de regels van een tekst door is veel te lezen en te ervaren!

Het witte vuur komt tot branden in het groepsgesprek, waar de groep de betekenis van het verhaal ontdekt en doet leven. Daarbij wordt een diepere laag geraakt.

U wordt van harte uitgenodigd om u te komen warmen aan beide vuren.biblioloog-sessie4

Het is niet nodig om bekend te zijn met de verhalen. Het is heel goed mogelijk om open en onbevangen mee te doen.

 

Voorbeeld Biblioloog avond

biblioloog-samen-horen-en-ontdekken